Go Back
Pasta Carbonara – klassiskt italienskt recept med ägg, ost och pancetta
Mats Gullstrand

Äkta Pasta Carbonara

Mitt absoluta favoritrecept – klassisk Pasta Carbonara med pancetta, pecorino och utan grädde. Enkel och äkta italiensk smak.
Förberedelser 10 minuter
Tillagningstid 15 minuter
Total tid 25 minuter
Portioner: 4 pers
Måltid: Huvudrätt
Kök: Italienskt
Kalorier: 550

Ingredienser
  

  • 100 g (gram) pancetta tärnad
  • 50 g (gram) pecorinoost finriven
  • 50 g (gram) parmesan finriven
  • 3 st ägg stora
  • 350 g (gram) spaghetti
  • 2 st vitlöksklyftor skalade och hela
  • 50 g (gram) osaltat smör
  • havssalt efter smak
  • svartpeppar nymald

Utrustning

  • 1 Stekpanna Stor, helst non-stick
  • 1 Kastrull För att koka pastan
  • 1 Pastaslev För att lyfta pastan
  • 1 Skål För att blanda ägg och ost
  • 1 Rivjärn Finriv ost

Tillagning
 

  1. Koka upp en stor kastrull med vatten.
  2. Finhacka pancettan. Riv pecorino och parmesan fint och blanda dem.
  3. Vispa äggen i en skål och krydda med lite svartpeppar. Ställ åt sidan.
  4. Tillsätt 1 tsk salt till det kokande vattnet. Lägg i spaghettin och låt den sjuda i cirka 10 minuter tills den är al dente.
  5. Krossa vitlöken lätt med knivbladet.
  6. Smält smöret i en stor stekpanna. Lägg i pancettan och vitlöken.
  7. Stek på medelvärme i ca 5 minuter tills pancettan är gyllene. Ta bort vitlöken när den gett smak.
  8. Sänk värmen. När pastan är klar, använd pastatång för att lyfta över den direkt till pannan. Låt lite pastavatten följa med.
  9. Blanda ner det mesta av osten i äggsmeten (spara lite till topping).
  10. Ta pannan från värmen och häll ner ägg- och ostblandningen. Rör runt så att allt täcks av såsen utan att äggen stelnar.
  11. Tillsätt några matskedar pastavatten tills såsen är krämig men inte rinnig. Smaka av med salt och peppar.
  12. Servera med resten av osten och lite extra svartpeppar. Späd ev. med mer varmt pastavatten vid behov.

Tips & kommentarer

Det här är min absoluta favoriträtt – enkel, krämig och 100 % italiensk. Jag har lagat den här pastan sen jag var ung, och den smakar alltid lika bra. Använd pancetta eller guanciale för bästa resultat, och riv osten riktigt fint så att såsen blir len utan grädde. Servera gärna med ett glas kall Frascati eller Verdicchio. Buon appetito!